Vega rakott karfiol

A rizst elkeverjük az alaplével, egy tálba tesszük, és mikróban 15-20 perc alatt a max fokozaton készre főzzük.
A szójagranulátumot összekeverjük a szójaszósszal és a fűszerekkel, majd leöntjük a forró vízzel, és hagyjuk állni 5 percet.
A raguhoz az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és rárakjuk a paradicsompürét. 3-4 perc pirítás után rádobjuk a fűszereket, a szójagranulátumot, meglocsoljuk a szójaszósszal, és felöntjük az alaplével. 10 percig főzzük.
Közben a karfiolt apró rózsákra szedjük, a torzsáját is kis darabokra vágjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, és 220 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 20 percre, közben félidőben egyszer átkeverjük.
A tepsi aljába rakjuk a rizst, erre jöhet a paradicsomos ragu, végül a karfiol. A tejfölt kikeverjük a fűszerekkel, rákenjük a karfiolra, megszórjuk a zsemlemorzsával, és 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók:
A rizshez:
- 200 g rizs
- 400 ml zöldségalaplé
- 150 g szójagranulátum
- 3 ek szójaszósz
- 1 tk fokhagymapor
- frissen őrölt bors
- 300 ml forró víz
A raguhoz:
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagymasó, bors
- 3 ek paradicsompüré
- 1 nagy csipet oregánó
- 1 nagy csipet őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk fokhagymapor
- 3 ek szójaszósz
- 300 ml zöldségalaplé
A karfiolos rész:
- 1 fej karfiol
- só, bors
- 3 ek olaj
A tetejére:
- 250 g tejföl
- só, bors
- 1 nagy csipet füstölt paprika
- 3 ek zsemlemorzsa